poniedziałek, 10 października 2016

Naleśniki budyniowe

Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według tego przepisu), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania :)
Składniki:
  • 3 jajka
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • 2 budynie waniliowe (2x40g) bez cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • dodatki wedle uznania


Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć za pomocą ręczników papierowych.
3. Gotowe naleśniki można podawać z owocami, śmietaną lub dżemem.

10 komentarzy:

  1. chociaż wolę wytrawne ( M na słodko ) to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolałabym gdybyś ml zamieniła na szklanki lub łyżki.,bo bardziej to przemawia do mnie. Dzieki za podzielenie sie swoimi pomysłami pozdrawiam a nalesniki wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy kupić miarki dl,są w każdym supermarkiecie. Będzie łatwiej,bo łyżki i szklanki mają różne pojemności.

      Usuń
  3. następnym razem postaram się to zmienić i podawać w szklankach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile około naleśników wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od wielkości patelni, ale średnio około 8-10 :)

      Usuń
  5. bardzo dobre,pycha... własnie jednego spałaszowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre tylko dodałem trochę więcej mąki bo było za żadkie

    OdpowiedzUsuń