czwartek, 13 października 2016

Pyszny sos czosnkowy

Aromatyczny sos czosnkowy to niezastąpiony dodatek do dań z grilla, kanapek, zapiekanek, wędlin, itp. W moim domu podaję taki sos bardzo często, szczególnie na przyjęciach rodzinnych i nie tylko. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia, powinniśmy jak najczęściej korzystać ze zdrowotnych właściwości czosnku. Może go spożywać każdy. Nie należy jednak zjadać go zbyt dużo, wtedy efekt może być odwrotny do zamierzonego. 
Składniki:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • garstka koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Do miseczki wlać śmietanę, dodać majonez, wymieszać.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dołożyć do majonezu ze śmietaną.
3. Dodać koperek, zioła (mogą być dowolne), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Następnie przykryć, odstawić na godzinę do lodówki.

2 komentarze:

  1. Spróbujcie ze serem feta zblenedaruj z śmietana i z czosnkiem

    OdpowiedzUsuń