wtorek, 25 października 2016

Rogaliki z trzech składników

Szukając przepisu na coś słodkiego do popołudniowej kawy trafiłam na przepis na rogaliki z trzech składników. Postanowiłam je zrobić, ponieważ nie wymagają one dużo pracy. Trochę odbiegają od tych tradycyjnych, gdyż ciasto jest bez cukru i tylko nadzienie jest słodkie. Rogaliki są kruche, delikatne i smaczne :) Polecam wszystkim. Na pewno się udadzą i każdemu zasmakują!
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej+ do podsypania przy rozwałkowywaniu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 
  • kostka masła lub margaryny (200g)
  • dodatkowo dowolne nadzienie (ja użyłam budyniu śmietankowego i powideł śliwkowych)

*szklanka= 250ml

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę. 
2. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. 
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.
4. Zawinięte rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200st.C. przez około 25-30 minut.
5. Upieczone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.


39 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis :) Rogaliki wyszły Ci cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sa wspaniałe ,ale nie z dżemem bo mi wyciekł,robie z jabłkami smażonymi ,uwielbiamy,sąsiedzi też

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Właśnie ze tak pol godziny i się pieka

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze kupowałam a dzieki Tobie sprobuje upiec sama i jak mi sie udadza to bedzie to Twoja zasługa. całuski

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy tam na pewno nie aje sie cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie cukru nie ma jest tylko slodkie nadzienie

      Usuń
  7. Wyglądają smacznie :) ile plus/minus wychodzi z takiej porcji sztuk?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 30 rogalików ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Więc w najbliższy weekend będą rogalki :)
      Pozdrawiam :D

      Usuń
  8. Wypróbuję,bo prosty przepis ,a rogaliki na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już spisalam do mojego zeszytu z przepisami. I będę próbować za kilka dni. Przepis wydaje się prosty

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam pyszne wyszły z powidłami własnej roboty i część z jabłkami szybko i pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis wydaje się być banalnie prosty, ale zastanawiam się czy rzeczywiście nie potrzeba proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. No wlasnie moze czeba jeszcze proszku zeby urosly

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliwki lub dżem jagodowy mogą być nadzieniem?

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smaczne i kruche wyszły

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym mozna zastapic kwasna smietane? W niemczech jest tylko 10%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli jest gęsta to może być 10%

      Usuń
  16. no muszę wyprubować ani cukru ,ani proszku do pieczenia ani jajek ,ciekawe co z tego wyjdzie ,a jesli dam do nich makę bezglutenową ,to nic sie nie stanie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dokładnie,bez jajek,bez proszku a rogaliki są po prostu pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam z jabłkiem albo nutelle pyszne

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzis pieklam z dzemem jagodowym (wlasnej roboty). Sa pyszne !!!! Bez jajek, cukru i proszku do pieczenia !!!! Smietanke mialam kwasna, gesta 14%. Ciasto walkowalam na cienki ok 2mm placek. POLECAM - SA SUPER !!!! i MALO ROBOTY !!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny,szybki przepis dzisiaj upiekę,dzieci będą miały niespodziankę jak wrócą ze szkoły,:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis. Wydaje sie prosty. Na pewno wyprobuje. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyszły przepyszne. Świetny przepis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam;) Dzisiaj robiłam pierwszy raz. Wyszły pyszne ;) Szybki,prosty przepis. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Rogaliki pyszne, bardzo kruche. Dodam tylko ze margarynę zastąpiłam olejem kokosowym. Bardzo malo roboty przy rogalikach, szybko się robi. Jednym słowem rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy może być serek mascsrpone jako nadzienie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, bo nie próbowałam, ale możliwe że może się stopić

      Usuń