niedziela, 23 października 2016

Surówka z kiszonej kapusty

Każdy z nas ma swój przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Ja do niej dodaję do niej głównie cebulę i marchew. Doprawiam pieprzem, cukrem, polewam olejem i gotowe! Surówka ta jest smaczna, prosta i zdrowa, ponieważ kiszona kapusta zawiera dużo witamin. Jest też tania, a po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni. Także jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Moja propozycja na obiad to właśnie smażone filety rybne z surówką z kiszonej kapusty i z dodatkiem duszonych (tłuczonych) ziemniaków. Smacznego!
Składniki:

  • 300g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
1. Kapustę odcisnąć, pokroić, przełożyć do miseczki. 
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dołożyć do kapusty.
3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do miseczki z kapustą i cebulą.
4. Doprawić pieprzem, dodać cukier, polać olejem. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki.
5. Tak przygotowaną surówkę można podawać jako przystawkę do obiadu.


3 komentarze:

  1. nie przesadzałabym szanowna Pani z tą bombą witaminową. Pozatym nic prostszego nie dało się napisać ?
    Raczej Pani nie zabłysnęła

    OdpowiedzUsuń