czwartek, 24 listopada 2016

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Jeśli nie lubicie piec ciast, bo macie obawy że wam nie wyrośnie albo się przypiecze to proponuję zrobić ciasto bez pieczenia (wcześniej przygotowałam już raffaello, liona, a także 3bita). Zwykle są one na bazie herbatników i kremu. Wbrew pozorom nie są to ciasta zbyt skomplikowane i możemy je szybko przyrządzić, a efekty będą zadowalające. Dziś moją propozycją na deser jest ciasto Kinder Country. :)
Składniki na blachę o wymiarach 26x21 cm.

Składniki:
  • 200g herbatników (ja użyłam Petit Beurre Maślane)
  • 400ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone 
  • 200g białej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus



Przygotowanie:
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników. 
2. Białą czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej (najlepiej, aby miseczka była żaroodporna, ponieważ inna może pęknąć pod wpływem ciepła). Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć ją z ognia i odstawić do ostudzenia. 
3. 250ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno i dodać przestudzoną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone z 2 szklankami płatków i połączyć z bitą śmietaną i czekoladą. Tak przygotowany krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. 4. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Ubić pozostałą śmietanę i dodać przestudzoną czekoladę. Gotową masę przełożyć na ciasto. 
5. Wierzch posypać resztą płatków. Tak przygotowane ciasto włożyć na 4-5 godzin do lodówki. 



1 komentarz: