piątek, 11 listopada 2016

Karkówka z warzywami (po flisacku) wg Ewy Wachowicz

Niektórzy uważają, że karkówka to mięso tłuste i niezbyt smaczne, ale odpowiednio przyprawione może być soczyste i kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie "Ewa gotuje" wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! :)
Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • sól




Przygotowanie:
1. Karkówkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
2. Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron. 
3. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, też dodać do mięsa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub w paski i przełożyć do naczynia z mięsem. Boczek pokroić w cienkie paski, ułożyć na wierzchu warzyw. Całość posolić i zalać bulionem. 
4. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5 godziny. Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu. Można sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeżeli nie to przykryć i poddusić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz