niedziela, 20 listopada 2016

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler

Oglądając "Kuchenne rewolucje" zauważyłam, że p. Magda kiedy jej serwowano schabowe potrafiła poznać, które są przygotowywane według jej receptury. Dodawała przy tym, że schabowe takie są delikatne i kruche. Dlatego postanowiłam wypróbować u siebie w kuchni jej przepis. Mięso moczone w mleku faktycznie jest kruche i można wyczuć w nim delikatny smak cebuli. Jeżeli ktoś jej nie lubi, to może kotlety moczyć w samym mleku :)
Składniki:
  • 4 plastry schabu (w moim przypadku bez kości)
  • 1/2l mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kotlety rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do mięsa i całość zalać mlekiem. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do lodówki. 
2. Mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć. Jajko rozbić na talerzu i rozbełtać. Kotlety zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu (oleju) z obu stron na złoty kolor.

4 komentarze:

  1. idealnie kotlety schabowe!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. tez tak robię ale nie dawalam cebuli,jak zrobie napiszę,pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń