środa, 2 listopada 2016

Kurczak w sosie pomidorowym

Czasami są takie dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a musimy coś przyrządzić do jedzenia. I wtedy z tego co mamy w lodówce można upichcić coś pysznego. U siebie zawsze znajdę kawałek kurczaka i jakieś warzywa, a do tego zioła. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam zbyt wiele czasu (około 30 minut), a wszyscy będą zadowoleni.
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (filet)
  • sól, pieprz, słodka papryka do przyprawienia mięsa
  • kawałek (ok. 15cm) pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 2 łyżki oleju
  • oregano, bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na oleju.
2. Pora pokroić w plasterki, dodać na patelnię do kurczaka, smażyć i od czasu do czasu mieszać.
3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do kurczaka z porem. 
4. Następnie wlać na patelnię pomidory, dodać zioła i cukier. 
5. Całość smażyć przez około 10-15 minut, aż pomidory nieco odparują. Doprawić solą i pieprzem. 
6. Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Przed podaniem można oprószyć startym żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz