środa, 16 listopada 2016

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Chrupiące pieczarki z farszem szpinakowym będą doskonałą przystawką na imprezę ze znajomymi. Podane ze sosem czosnkowym smakują wyśmienicie. Można je przygotować wcześniej, a przed przyjęciem odgrzać w piekarniku. 
Składniki:
  • 500g pieczarek (najlepiej większych)
  • 200g szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  •  3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie:
1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę poddusić i dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, odparować. Zdjąć z ognia.
3. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć. Trzonki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, odparować, doprawić solą i pieprzem. 
4. Uduszone nóżki pieczarek dodać do szpinaku. Całość razem wymieszać. Jeżeli farsz jest rzadki to jeszcze chwilę odparować. Odstawić do przestygnięcia. 
5. Jajka roztrzepać, połączyć z mąką i utartym serem. Łebki pieczarek nadziewać przygotowanym farszem szpinakowym. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
6. Usmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

3 komentarze: