czwartek, 3 listopada 2016

Pizza z patelni

Pizza na dobre zagościła w naszej kuchni. Każdy przyrządza ją na swój sposób i z różnymi dodatkami. Tradycyjne ciasto na pizzę jest z dodatkiem drożdży. Ja ją zrobiłam bez dodatku tego składnika, przez to jest ekspresowa. Danie to jest równie smaczne i nie odbiega od tradycyjnego.
Składniki:

Ciasto:
  • 30dag mąki
  • 200ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
Dodatki:
  • według uznania (w moim przypadku szynka, ser, papryka, koncentrat pomidorowy, zioła do posypania)

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na cztery części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na grubość 0,5-1 cm.
2. Placki kłaść na rozgrzaną patelnię. Gdy spód się ładnie zrumieni, obrócić. Wierzch ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć dodatki. Posypać ziołami. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu aż ser się roztopi. Podawać bezpośrednio po usmażeniu. 


6 komentarzy:

  1. Pizza z patelni? Nigdy takiej nie robiłam! Jestem bardzo ciekawa jego smaku. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, ogólnie ok smaczna ale wyszła mi straaaasznie twarda, nie wiem co moze być powodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może smażyłaś na zbyt dużym ogniu albo za długo :)

      Usuń