niedziela, 6 listopada 2016

Ryż zapiekany z jabłkami

Ten deser kojarzy mi się z dzieciństwem. Robiła go bardzo często moja babcia, a później mama. Wtedy deser ten składał się z trzech warstw ryżu i dwóch warstw jabłek z cynamonem. Mnie i mojemu rodzeństwu bardzo ta zapiekanka smakowała. Mogliśmy ją jeść na obiad, a jak zostało to również na kolację. Moja wersja jest trochę zmodyfikowana, ponieważ zalałam ryż z jabłkami budyniem i jest też bardzo smaczna :)
Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 2 szklanki (500ml) mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko. 
2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
4. Ugotowany ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cynamonem. Ułożyć pokrojone jabłka, posypać łyżką cukru i cynamonem. 
5. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać pozostały cukier. Gęstniejącym budyniem zalać jabłka z ryżem. Wstrząsnąć naczyniem, aby budyń przesiąkł przez wszystkie warstwy.
6. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. i zapiekać około 25 minut. 
7. Zapiekankę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło po wyjęciu z piekarnika.

1 komentarz:

  1. Wyszło jak ciasto! Jestem pod wrażeniem tego przepisu .:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń