czwartek, 17 listopada 2016

Śledzie po kaszubsku

Śledzie to obok karpia najpopularniejsze ryby, których nie może zabraknąć w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż uwielbia te ryby i dlatego przyrządzam je czasami bez okazji. Dzisiaj był taki dzień. Takie śledzie robiłam pierwszy raz, aby wypróbować przepis przed świętami i na pewno pojawią się one u mnie na stole wigilijnym :) Polecam również śledzie w miodzie lub z cebulką.

Składniki:
  • 1/2kg płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju



Przygotowanie:
1. Śledzie włożyć do miski, zalać zimną wodą. Po dwóch godzinach zmienić wodę, i odstawić na kolejne 2 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić przez około 5 minut. Uważać, żeby się nie przypaliła, można podlać trochę wodą. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dusić jeszcze 5 minut. Odstawić do schłodzenia.
3. Śledzie wyjąć z wody i pokroić w paski lub kostkę. Ułożyć w szklanej misce warstwami pokrojone śledzie ze sosem, tak aby na wierzchu była warstwa sosu.
4. Tak przygotowane śledzie przykryć i odstawić na dzień lub dwa do lodówki lub w chłodne miejsce, aby się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz