czwartek, 22 grudnia 2016

Domowy sos tatarski

W sklepach możemy znaleźć pełno różnorodnych sosów, a ja wychodzę z założenia, że po co kupować skoro możemy je przygotować samemu w domu. A ten domowy na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy. Tym bardziej jeżeli macie swoje własne ogórki konserwowe i grzybki marynowane tak jak ja. Z nich przygotujemy przepyszny sos tatarski, który doskonale pasuje do wędlin, jajek na twardo, zimnych mięs, a także ryb :)
Składniki:
  • 3 ogórki konserwowe
  • 6 grzybków marynowanych w occie 
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 5-6 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu
  • pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Ogórki, grzybki i oliwki osączyć z zalewy, drobniutko pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać śmietanę, chrzan, majonez i musztardę, dodać posiekane składniki i szczypiorek. Doprawić pieprzem i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz