niedziela, 4 grudnia 2016

Makowiec

Tak się składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi ciastami.
Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 250dag twarogu
  • 15dag masła
  • 15dag bakalii
  • lukier i kandyzowane skórki owocowe do dekoracji




Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło i pokruszony twaróg. Wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać jajka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
2. Masę makową wyłożyć do miseczki, dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać. 
3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Na stole rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, oprószyć go mąką i rozwałkować na nim ciasto na dość gruby placek w kształcie prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle. 
4. Tak przygotowane ciasto przełożyć razem z papierem na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st.C. i piec około 40-45 minut. Ostudzoną strucle udekorować według uznania.

1 komentarz: