czwartek, 29 grudnia 2016

Paszteciki krucho-drożdżowe

Te paszteciki z kapustą podaję przeważnie na Wigilię z barszczykiem, ale sprawdzają się również na Sylwestra jako przekąska i wtedy doskonale smakują z sosem czosnkowym (który przygotowałam tutaj). Przygotowanie ich zajmie nam około godziny, a efekt na pewno będzie zadowalający i każdemu z naszych gości przypadną do gustu na imprezie. :) Możemy je również podać z ciepłym barszczykiem na rozgrzanie.

Składniki na ciasto:

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5dag smalcu
  • 1 jajko
  • 5dag drożdży
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1/2kg kapusty kiszonej
  • 250g pieczarek 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej 


Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną opłukać. Ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia. Kapustę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze trochę poddusić, aby odparować nadmiar płynu jeżeli jest.
2. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, oprószyć mąką, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie na stolnice przesiać pozostałą mąkę. Dodać margarynę, smalec i wszystko razem posiekać. Następnie dodać jajka, wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, olej i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pociąć na pasy o szerokości 8-10 cm, wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć farsz, zwinąć i końce lekko przycisnąć, aby ciasto się skleiło. Pociąć na paszteciki.
3. Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 200 st.C.
Paszteciki najlepiej układać na blaszce łączeniem do dołu, ponieważ wtedy nam się nie rozkleją. Możemy też je posmarować roztrzepanym jajkiem, upieką się na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz