środa, 14 grudnia 2016

Racuchy z bananami

Czasami mamy takie dni, że nie wiemy co zrobić na obiad albo szukamy pomysłu na szybkie śniadanie, którym nie będą kanapki. Idealnym daniem są wtedy racuchy, które zrobimy w kilka minut, a składniki do ich wykonania na pewno znajdziemy w lodówce. Jeżeli nie mamy banana to z powodzeniem możemy zastąpić go jabłkiem. Racuchy wyjdą równie pyszne, a dodając cynamon to będą po prostu rozpływać się w ustach! :)
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać do ciasta i wymieszać wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby nam się nie rozlewało na patelni.
2. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto na nieduże placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażyć na niedużym ogniu, ponieważ racuchy mogą nam się spalić, a w środku będą surowe. Usmażone placki posypać cukrem pudrem i podawać z owocami według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz