sobota, 3 grudnia 2016

Ryba po japońsku

Z pewnością nie wszyscy uwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje :)
Składniki:
  • 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu)
  • olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 papryki (u mnie jedna czerwona, jedna zielona)
  • 2 cebule
  • 4 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:
1. Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać razem, dodać trochę soli i pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia.
3. Na głębszej patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Chwilę poddusić, ale nie rumienić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić częściowo w kostkę, a częściowo w paseczki. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, podlać 1/2 szklanki wody. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Przykryć i chwilę poddusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pozostałe składniki sosu wymieszać razem i wlać na patelnię z warzywami. Chwilę zagotować. Pozostawić sos do ostudzenia.
4. W szklanym naczyniu lub słoiku układać warstwami usmażone filety i sos. Na wierzchu powinna być warstwa sosu. Rybę przykryć i odłożyć do lodówki na dzień.

6 komentarzy:

  1. Z jakiej rybki filety zostały zastosowane przez panią ? ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mialam filety z morszczuka,ale moga byc inne np mintaj lub dorsz

    OdpowiedzUsuń
  3. robię kilka razy w roku tylko daje surową sparzoną wrzątkiem cebulę pokrojoną w piórka i paprykę konserwową pokrojoną w paski - niczego nie duszę, jedynie gotuję na małym ogniu ten sosik pomidorowy do którego jak trochę przestygnie wrzucam te wszystkie warzywa i przekładam warstwawmi z rybką usmażoną jak tutaj Ja zwykle używam pangi białej.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak długo można przechowywać tą rybkę w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja stala 5dni bo zostala zjedzona

    OdpowiedzUsuń