wtorek, 13 grudnia 2016

Ryba w selerach

Po ryby sięgamy najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, chociaż powinniśmy się nimi zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło.
Składniki:

  • około 600g filetów rybnych (mogą być mintaj, morszczuk, dorsz) po rozmrożeniu
  • 1 duży seler (około 500 g)
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i chwilę ją podsmażyć, nie rumienić. Do cebuli dodać potarty seler, wlać wino i wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Gdy warzywa będą miękkie (po około 30 minutach) dodać ketchup, cukier i doprawić solą. Wymieszać i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Sos powinien być gęsty i ostry w smaku. 
3. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
4. Usmażone filety układać w szklanej misce warstwami na przemian z sosem selerowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz