poniedziałek, 12 grudnia 2016

Makiełki

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów.
Składniki:
  • 1 szklanka makaronu łazanki
  • 1/2 szklanki maku
  • 30g suszonych śliwek
  • 30g suszonych moreli
  • 30g daktyli
  • 30g migdałów
  • garść rodzynek i żurawiny suszonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina aromatu migdałowego
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej




Przygotowanie:
1. Mak opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. 
2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki.
4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki.
5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód i pozostałe składniki. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Zdjąć z ognia.
6. Do przygotowanego maku dodać ostudzony makaron i delikatnie wymieszać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz