piątek, 13 stycznia 2017

Ciasto "Kraina Lodu"

Za oknem mamy piękny zimowy krajobraz, a mnie zainspirowało ciasto "Kraina Lodu", które świetnie wpisuje się w zimową scenerię. Jest ono kremowe, zachwyca swoim smakiem i wyglądem, co widać na załączonych zdjęciach. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy w te mroźne dni :) Zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów!
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x34 cm.
Przepis z bloga Trzeci talerz.
Spód:
  • 45 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Warstwa środkowa:
  • 1 niebieska galaretka
  • 1 granatowa galaretka
  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka mleka

Wierzch:
  • 2 niebieskie galaretki
  • 1/2 białej galaretki




Przygotowanie:
1. Jedną galaretkę niebieską i jedną granatową rozpuścić w 300 ml gorącej przegotowanej wody (każdą z osobna) i przelać do miseczek. Odstawić do wystygnięcia, aby się dobrze ścięły.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia łącznie z brzegami.
3. Masło roztopić w niewielkim garnku, dodać do niego czekoladę połamaną w kostki. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie jajka ubić w misce ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zgęstnieje dodawać powoli przesianą mąkę. Na końcu wlać przestudzoną czekoladę z masłem, wszystko razem zmiksować. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec 10-12 minut. 
4. Mleko wlać do garnka, zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. 
5. Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostki. 
6. Śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Dodać do niej mleko z żelatyną, chwilę zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać pokrojone w kostkę galaretki. Całość wyłożyć na ciasto. 
7. Niebieskie galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Połowę białej galaretki rozpuścić w 150ml gorącej przegotowanej wody. Odstawić do stężenia. 
8. Tężejącą niebieską galaretkę wlać na wierzch ciasta, a białą pokroić w płatki i posypać nią niebieską galaretkę.

9 komentarzy:

  1. Dzieciaki byłyby zachwycone na widok takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam wg przepisu i ciasto wyszło jak z ibrazka tylko szkoda że w smaku nijakie i galaretka za twarda... mąż chciał dać psom bo nikt nie chcial go jeść ale jakoś zmęczyło się...

      Usuń
  3. Na jaką wielkość blaszki są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej firmy sa i gdzie dostane niebiaska, granatowa i biala galaretke??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodzisław, można dostać w większych marketach np. Auchan, ja kupiłam w Intermarche

      Usuń