czwartek, 12 stycznia 2017

Krokiety ziemniaczano-brokułowe

Często zdarza się, że zostają nam ugotowane ziemniaki z obiadu. Zazwyczaj je wyrzucamy, ale nie musimy tego robić, ponieważ możemy przygotować z nich pyszne krokiety z dodatkiem brokułu i sera. Będzie to idealne danie na następny dzień. Świetnym dodatkiem do takich krokietów jest surówka z mixu sałat, a przepis na nią znajdziecie tutaj
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 brokuł (około 250 g)
  • 150 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 5-7 minut). Następnie odsączyć, podusić widelcem i przestudzić. 
2. Ugotowane ziemniaki podusić lub przecisnąć przez praskę. Ostudzić.
3. Do ziemniaków dodać brokuł, wbić jedno jajko i dodać ser potarty na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
4. Z tak przygotowanej masy formować małe krokiety lub kotlety, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


1 komentarz:

  1. Takie krokieciki mogłabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń