niedziela, 8 stycznia 2017

Kurczak pieczony w majonezie i ketchupie

Mięso z kurczaka jest bardzo popularne i można z niego szybko przyrządzić jakąś pyszną potrawę. Lecz trzeba pamiętać, żeby kurczaka zbyt długo nie zapiekać, ponieważ wtedy mięso staje się suche i niezbyt smaczne. Udka drobiowe marynowane w majonezie z ketchupem po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, chociaż nie mają chrupiącej skórki rozpływają się w ustach. Danie to pasuje zarówno na obiad, jak i na przyjęcie świąteczne lub rodzinne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
Przepis z bloga Kuchcik gotuje.
  • 1 kg udek z kurczaka (mogą być ćwiartki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką, chili, solą i majerankiem.
2. Udka umyć (jeżeli mamy ćwiartki to oddzielić pałki od udek). Osuszyć i natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawić na 2 godziny.
3. Kawałki kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy nimi ułożyć obrany i pokrojony na kawałki czosnek. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 60 minut. Po 50 minutach sprawdzić widelcem, czy mięso jest miękkie. Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 10 minut (jeżeli mięso nie odchodzi od kości to wydłużyć czas zapiekania).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz