niedziela, 29 stycznia 2017

Pasta z awokado

Awokado to źródło zdrowych tłuszczów, które obniżają w naszym organizmie poziom złego cholesterolu. Pasta jajeczna to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie tego owocu. Chociaż jest on w smaku jest trochę mdły to nie znaczy, że pasta też taka będzie.  Gdy dałam mojej córce awokado do spróbowania stwierdziła, że nie powala, natomiast pasta bardzo jej smakowała. Dlatego polecam spróbować! :) Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub bułeczkami.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado (ewentualnie całe)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miseczki, w której będziemy robić pastę. Trochę posolić i podusić jeszcze widelcem. 
2. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ z jednej połowy i przełożyć do miseczki. 
3. Pietruszkę opłukać, drobniutko posiekać, przełożyć do miseczki.
4. Wszystkie składniki razem jeszcze podusić widelcem, dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

2 komentarze: