wtorek, 31 stycznia 2017

Schab gotowany

W sklepach mamy pełno różnego rodzaju wędlin, ale zawierają one dużo konserwantów, które z pewnością nie są dla nas zdrowe. Dlatego zdecydowanie lepiej jest przyrządzić domową wędlinę z dowolnymi przyprawami. Nie jest to wcale takie trudne, jakby nam się wydawało, a efekt na pewno będzie pyszny. Moją dzisiejszą propozycją jest schab gotowany, który wyszedł bardzo smaczny! ;)
Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • siatka wędliniarska

Zalewa:
  • 1 i 1/2 do 2 l wody
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego




Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miseczki. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać sól, pieprz, majeranek, paprykę. Wszystko razem wymieszać. Powstałą pastą natrzeć mięso. Włożyć do siatki wędliniarskiej. Przełożyć do naczynia. Przykryć i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
2. Wodę wlać do garnka, dodać pozostałe składniki zalewy. Włożyć mięso (powinno być całe zanurzone we wodzie), doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odstawić w chłodne miejsce, aby całość ostygła. Następnego dnia ponownie wstawić garnek z mięsem i zalewą na gaz, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 10 minut. Zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć z zalewy i zdjąć siatkę.

5 komentarzy:

  1. Schab już leży w przyprawach.Jutro robię zalewę i gotuję.Póżniej efektami pochwalę się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo czesto robie rewelacja! Ja jednak pekluje moze lezec w lodowce kilka dni choc coz rzadko sie to trafia

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię coś podobnego. Gotuje 3 razy po 5 min. wkładam do zimnej wody, zagotowuje, 5 min gotowania i zostawiam na 12 godzin. I tak 3 razy. Pycha. Zdrowo i naturalnie! A przyprawy dowolne. W tym przepisie niepotrzebnie jest majonez - nie jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest smaczny ale suchy....!Nie wiem gdzie popelnilam blad ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wędlina nie jest tak soczysta i mokra w środku jak ta ze sklepu, ponieważ schab ogólnie jest mięsem chudym i niepoprzerastanym żadnym tłuszczem jak karkówka czy łopatka

      Usuń