środa, 25 stycznia 2017

Zapiekanka gyros

Większość z nas zna i lubi sałatkę gyros, podobnie jest u mnie. Robię ją bardzo często i wszystkim smakuje. Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na zapiekankę o tej samej nazwie. Postanowiłam ją wypróbować. Danie to robi się z tych samych produktów co sałatkę. Jest jeden wyjątek, kapustę zastępujemy ryżem lub makaronem. Obie potrawy są równie dobre i zapiekankę włączę do ulubionych dań w mojej rodzinie! :)
Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 125 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • ostra papryka



Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Natrzeć przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15-20 minut. 
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kawałki kurczaka (przez około 5 minut). Zdjąć z ognia.
5. Z majonezu, ketchupu i śmietany zrobić sos. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wsypać ryż i wyrównać. Na ryż położyć kurczaka, posmarować połową sosu i posypać połową startego sera. Następnie ułożyć pokrojone warzywa, wsypać kukurydzę. Polać resztą sosu i posypać resztą startego sera.
7. Tak przygotowaną potrawę zapiekać w temperaturze 180 st.C. przez około 30 minut (bez przykrycia).

1 komentarz:

  1. brzmi i wyglada oblednie. Kurcze akurat jak jestem na diecie :D ale co tam....czasem trzeba pogrzeszyc ;)

    OdpowiedzUsuń