czwartek, 26 stycznia 2017

Żeberka duszone w cebuli i ketchupie

Wydaje mi się, że żeberka nie mają zbyt wielu zwolenników, ale mam nadzieję że znajdzie się kilku fanów tego rodzaju mięsa. Jednym z nich jest na pewno mój mąż, który uwielbia je pod każdą postacią: duszone, pieczone czy w zupie. Dzisiaj zrobiłam żeberka duszone. Tak przygotowane są one miękkie, soczyste i mięso ładnie odchodzi od kości. Polecam! :)
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 5 cebul
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (takie z dwoma kostkami). Oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sosem sojowym. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim żeberka z każdej strony na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę i oprószyć majerankiem. Na patelnię wlać szklankę wody, dodać ketchup. Wymieszać i podgrzać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz