środa, 22 lutego 2017

Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym

Klopsy mielone i kotlety schabowe wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. ;)
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 700 g ziemniaków
  • 200 g selera
  • 500 g śmietanki 36%
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g serka topionego
  • 100 g sera pleśniowego
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn



Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
3. Seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Zalać 200 g śmietanki i razem wymieszać. 
4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 
5. Mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę i cebulę. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 
6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać je w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach z selerem. 
7. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 45 minut. 
8. Pozostałą śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewać do roztopienia serów, ciągle mieszając. 
9. Przyrządzonym sosem serowym zalać zapiekankę i całość piec jeszcze przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz