czwartek, 9 lutego 2017

Omlet na słodko

Jeżeli znudziły się waszym pociechom naleśniki czy gofry to świetną alternatywą może być omlet na słodko. Jest on puszysty, delikatny i biszkoptowy. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Można też go polać dowolną polewą, a jako nadzienie użyć twarogu, tak jak u mnie. Omlet wyszedł przepyszny i na pewno zadowoli wasze dzieci i was samych! :)
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  •  szczypta cynamonu
  • garść wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła do smażenia

Dodatkowo:
  • 50 g sera białego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (4 g)
  • ulubione owoce (u mnie khaki i borówki)


Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodać cukier, dalej miksować na małych obrotach i dodawać po jednym żółtku. Do piany dodać mąkę, mleko, cynamon i 2 łyżki prażonego kokosu. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać masło i wlać przygotowane ciasto. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron przez kilka minut.
4. Do sera dodać śmietanę i cukier waniliowy. Razem wymieszać.
5. Jedną połowę omletu posmarować przygotowanym serem. Poukładać pokrojone owoce. Przykryć drugą częścią placka. Można polać polewą czekoladową i posypać resztą wiórek.

2 komentarze:

  1. Od razu zgłodniałam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanko mistrzów! Jeszcze jakby było podane do łóżka w weekend, to nic więcej nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń