piątek, 24 lutego 2017

Pączki drożdżowe

Najlepsze pączki robiła zawsze moja mama. Tradycyjnie musiały być u nas w domu w Sylwestra i na tłusty czwartek, chociaż też robiła je na różne imieniny i znikały w mig z talerza. Chcąc podtrzymać rodzinną tradycję, też wypiekam pączki z jej przepisu, który poniżej załączam do wypróbowania ;)

Składniki:

Rozczyn:
1/2 szklanki mleka
70 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki
  • powidła lub inne nadzienie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i cukier. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
2. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do miski. Dodać  wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki ciasta, z wyjątkiem masła. Wyrobić ciasto, po kilku minutach dodawać masło i dalej całość wyrabiać. Wyrobione ciasto powinno odchodzić nam od ręki. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40-60 minut (powinno podwoić swoją objętość).
3. Stolnicę posypać mąką. Część ciasta rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm i szklanką wycinać krążki. W ten sam sposób postępować z resztą ciasta. Gotowe pączki zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
4. W niewysokim garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pączki z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki naszprycować nadzieniem według uznania i posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz