sobota, 25 lutego 2017

Pizza a'la gyros

Coraz więcej potraw z różnych stron świata pojawia się w naszej kuchni. Przykładem tego może być pochodząca z Włoch pizza, która na dobre zagościła w naszym jadłospisie. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki do tego dania i przygotowuje je według własnego uznania. U mnie dzisiaj zagościła pizza inspirowana gyrosem. Wyszła przepyszna i mam nadzieję, że wam też zasmakuje! :)
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g żółtego sera tartego
  • bazylia, oregano
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć. Zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
2. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, olej, bazylię i oregano. Oprószyć solą i pieprzem. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z ketchupem w miseczce. 
4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojonego kurczaka. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy lub na kształt koła. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto posmarować przygotowanym sosem. Wyłożyć podsmażonego kurczaka i pozostałe składniki. Posypać startym serem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. 
5. Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 15-20 minut.

1 komentarz: