niedziela, 5 lutego 2017

Surówka z kapusty pekińskiej

Bardzo lubię różnego rodzaju surówki: mogą być z sałaty, kapusty białej, pekińskiej czy kiszonej. Jeżeli na obiad podaję danie mięsne to obowiązkowo musi być też surówka. Praktycznie za każdym razem jest ona inna, zależy to od warzyw, jakie posiadam w domu. Taką surówkę można zjeść także na kolację jako samodzielny posiłek i też będzie smakować. Ja często tak robię, gdy zostaje ona od obiadu :)
Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • kilka rzodkiewek
Sos:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół i poszatkować. Przełożyć do większej miski. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Jabłko  umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach do miski. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty.
2. Składniki sosu wymieszać razem, doprawić solą, cukrem i pieprzem. 
3. Przygotowanym sosem polać surówkę przed podaniem i delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz