czwartek, 2 marca 2017

Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem

Jakiś czas temu przez przypadek kupiłam w markecie makaron cannelloni. Nie wiedziałam za bardzo jak go wykorzystać, a nie chciałam, żeby się zmarnował. Córka podsunęła mi pomysł, żebym zrobiła jakiś farsz ze szpinakiem, bo ostatnio go polubiłyśmy. Trochę poszperałam w gazetach, dodałam coś od siebie i przygotowałam cannelloni z wyżej wspominamy szpinakiem dodając do niego pieczarki i kurczaka. Bardzo nam zasmakowało i myślę, że jeszcze kiedyś wykorzystam ten przepis! :)
Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 15 rurek cannelloni 
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g żółtego startego sera
  • 3 łyżki masła
  • 100 g serka topionego

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. 
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać posiekany szpinak. Chwilę poddusić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 
3. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki kurczaka. Zrumienione mięso przełożyć do szpinaku.
4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do szpinaku. 
5. Do farszu dodać pokruszony serek topiony i  dusić do powstania gęstego farszu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
6. W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę. Zrobić jasną zasmażkę. Następnie powoli wlewać mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
7. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować częścią sosu beszamelowego. 
8. Porcjami nakładać farsz szpinakowy do rękawa cukierniczego i napełniać nim rurki makaronowe. Gotowe rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać resztą sosu. Całość posypać startym żółtym serem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz