czwartek, 16 marca 2017

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Zawsze kupowałam gotowe, paczkowane tortille, ale gdy sprawdziłam ich termin przydatności do spożycia to stwierdziłam że muszą zawierać sporo konserwantów. Dlatego postanowiłam zrobić tortille sama. Okazało się, że zrobienie takich placków nie jest wcale trudne. Ciasto z podanych składników jest elastyczne i można z niego zrobić naprawdę cieniutkie placki, które po usmażeniu i dodaniu na nie farszu dają się ładnie zwinąć w rulon. Usmażone tortille możemy zamrozić, jeżeli nie chcemy wykorzystywać wszystkich. Takie domowe na pewno są zdrowsze i możemy je przygotować z ulubionymi składnikami! :)
Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • majonez, ketchup do posmarowania placków
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania



Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Sól rozpuścić w wodzie. Dodać do mąki. Dolać oliwę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić na równe części, podsypać mąką i każdą z nich rozwałkować na grubość 1-2 mm.  U mnie wyszło 8 placków o średnicy 20-21 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni bardzo krótko z obu stron.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, natrzeć przyprawą do gyrosa i usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Usmażone placki posmarować łyżką majonezu i łyżką ketchupu. Ułożyć na nich poszarpane liście sałaty i pozostałe składniki. Placek zwinąć w rulon i owinąć folią aluminiową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz