czwartek, 30 marca 2017

Lekko ostra pasta jajeczna

Pasta jajeczna to świetne rozwiązanie na śniadanie lub przekąskę, a także kolację. Robi się ją szybko i można przechowywać kilka dni w lodówce. Głównym składnikiem są jajka, a resztę komponujemy według własnego uznania. Tak naprawdę pastę można przyrządzić ze wszystkim, co lubimy. Mogą to być np. papryka, cebula, ogórek czy szynka. Do przyrządzenia mojej dzisiejszej pasty użyłam papryki i szczypiorku. Dodałam także chrzan, który sprawia, że ma ona lekko pikantny smak. Jest idealna do świeżego pieczywa! ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1 łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g białego twarogu półtłustego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ser przełożyć do miseczki, dokładnie podusić widelcem.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobniutką kostkę. Przełożyć do sera. 
3. Szczypiorek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki.
4. Paprykę umyć, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pozostałych składników. 
5. Do miseczki dodać majonez i chrzan. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 


3 komentarze:

  1. Mniamm pychotka. Uwielbiam takie pasty. Pozdrawiam https://gotowaniepatki.blogspot.co.uk/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za nowy przepis - też uwielbiam pasty jajeczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieliśmy pyszną pastę na śniadanie 😜

    OdpowiedzUsuń