wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z kurczakiem i warzywami

Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Każdy z nas ma swoje ulubione i sprawdzone. Można je przygotowywać z wędliną lub z samymi warzywami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z podsmażonym filetem z kurczaka w przyprawie do gyrosa z dodatkiem papryki, cebuli i kukurydzy. Jest ona prosta, smaczna, a dzięki połączeniu majonezu i musztardy ma specyficzny smak! :)


Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu (125 g, u mnie brązowy)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz




Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. 
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać, odstawić na około 30 minut. 
3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. 
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor (około 5 minut).
5. Przestudzone mięso przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Dodać ugotowany ryż, pokrojone warzywa i wsypać odsączoną kukurydzę. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę.

3 komentarze:

  1. Ja właśnie przed chwila zrobilam i czekam niech troche postoi

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam jest bardzo smaczna ��

    OdpowiedzUsuń