wtorek, 28 marca 2017

Schab pieczony

Zazwyczaj wędlinę kupuję w sklepie, ale czasami próbuję zrobić w domu własną. Jakiś czas temu robiłam schab gotowany w majonezie (przepis), a tym razem przygotowałam schab pieczony. Dzięki temu, że mięso jest zapiekane w woreczku to się nie wysusza i wędlina jest soczysta oraz miękka, a poza tym nie zawiera różnych konserwantów i ulepszaczy smaku jak te sklepowe. Świetnie nadaje się do kanapek jak też na świąteczne przyjęcia! :)
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka jałowca
  • 1 łyżka gorczycy

Marynata:
  • od 2 do 2 i 1/2 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5-6 liści laurowych
  • 2-3 łyżki oliwy do posmarowania mięsa


Przygotowanie:
1. Przyprawy podsmażyć na suchej patelni.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać podsmażone przyprawy i zalać mięso. Przykryć, odstawić na kilka godzin. Najlepiej na noc. 
3. Mięso wyjąć z marynaty, posmarować oliwą, obsmażyć na złoty kolor.
4. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st.C. na 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz