czwartek, 9 marca 2017

Schab po bałkańsku

Przeglądając wczoraj segregator z przepisami w poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad trafiłam na schab po bałkańsku. Przepis ten od razu przypadł mi do gustu, ponieważ są tam wykorzystane składniki, które akurat miałam w lodówce. Jest to smaczne, jednogarnkowe danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Polecam do wypróbowania! :)

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku



Przygotowanie:
1. Schab umyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem, mąką i wymieszać. 
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone mięso i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić całą potrawę. 
3. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i zeszklić na niej obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Czosnek obrać, posiekać, dodać do cebuli. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem.
4. Papryki umyć, usunąć ziarna nasienne, pokroić w paski i dodać do garnka, wlać puszkę pomidorów, przykryć i całość dusić około 15-20 minut. 
5. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody.
6. Gotową potrawę podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą. 

1 komentarz: