sobota, 4 marca 2017

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Jakiś czas temu szukałam prostego i szybkiego przepisu na podwieczorek do którego składniki będę miała w lodówce. I tym sposobem przeglądając internet natrafiłam na przepis na tartę z pomidorami i mozzarellą, który bardzo mi przypadł do gustu. Miałam jeszcze połowę cukinii, więc ją także postanowiłam wykorzystać do przyrządzenia obiadu. Muszę przyznać, że danie spełniło moje oczekiwania i jest to doskonały pomysł na prostą i pyszną tartę! :)



Przepis z bloga Delusional world of trine.
Składniki:
  • 120 g mąki 
  • 5 łyżek mleka
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 nieduże pomidory
  • 1/2 cukinii
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • oregano, bazylia, sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, masło, zioła, szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać mleko i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt formy do tarty. Przełożyć do formy (nie trzeba jej natłuszczać). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut.
3. Pomidory i cukinię umyć, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym cieście. Mozzarellę pokroić w plastry i położyć na wierzch tarty. Całość posypać ziołami, solą i pieprzem. Piec dalej przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz