niedziela, 9 kwietnia 2017

Boczek faszerowany mięsem mielonym i jajkami

Boczek należy do gatunków mięsa rzadko wykorzystywanych w naszej kuchni. Kojarzy nam się głównie z boczkiem wędzonym lub parzonym. Ja wykorzystałam to mięso do zrobienia rolady na stół Wielkanocny. Jako farszu użyłam mięsa mielonego, które powinno być dosyć dobrze doprawione, a w środku ułożyłam gotowane na twardo jajka. Polecam taką pieczeń na nadchodzące święta! ;)
Składniki:
  • około 1 kg świeżego boczku wieprzowego (bez żeberek i skóry)
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3  jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, majeranek
  • 3 łyżki oleju



Przygotowanie:
1. Boczek umyć, osuszyć, ponacinać wzdłuż ale nie do końca. Natrzeć solą, pieprzem z obu stron.
2. Dwa jajka ugotować na twardo, odstawić do wystudzenia,
3. Mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać jedno surowe jajko, doprawić solą,majerankiem, pieprzem i ostrą papryką.
4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę. Przestudzoną cebulę dodać do mięsa mielonego.  Wyrobić na jednolitą masę.
5. Przygotowany farsz rozłożyć równomiernie na boczku, powciskać delikatnie w nacięcia. Ugotowane jajka obrać ze skorupek, położyć na środku rolady.
6. Pietruszkę umyć, posiekać, posypać mięso.
7. Całość zwinąć w roladę i obwiązać dokładnie nicią. Posmarować olejem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać dwoma łyżkami oleju. Przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez około 90 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze 30 minut, ale roladę co chwilę obracać, aby się zarumieniła ze wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz