czwartek, 13 kwietnia 2017

Ćwikła z chrzanem

Odkąd sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym robiło się tradycyjnie na święta buraczki z chrzanem. Jest to świetny dodatek do każdego rodzaju wędlin i kiełbas, a także do jajek gotowanych na twardo. Oczywiście teraz taki dodatek można kupić gotowy w sklepach, ale ja tradycyjnie robię swoją domową ćwikłę z chrzanem i wam też to polecam! ;)

Składniki:
  • 1 kg buraków czerwonych
  • korzeń chrzanu (około 200-250 g)
  • sok z 1-2 cytryn lub 3-4 łyżki octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Buraki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Chrzan obrać, zetrzeć na tej samej tarce co buraki. Dodać do buraków. 
3. Całość wymieszać razem. Doprawić cukrem, solą, octem lub sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz