piątek, 14 kwietnia 2017

Jajka faszerowane pastą jajeczną

Z pastami jajecznymi jest podobnie jak z sałatkami. Możemy je komponować z dowolnych składników, w zależności od tego co mamy w lodówce albo na co mamy akurat apetyt.  Moja dzisiejsza pasta inspirowana jest Świętami Wielkanocnymi i dlatego w jej składzie znajduje się szynka i majonez. Jajka wypełnione tą pastą możemy podać na świąteczne śniadanie, polecam! :)
Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 dag gotowanej szynki
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej (lub chrzanu)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wybrać żółtka (białka zostawić do faszerowania) i przełożyć je do miseczki. Podusić widelcem. Można dodatkowo dodać jeszcze pokrojoną w kostkę połówkę jajka.
2. Paprykę i szczypiorek umyć, pokroić w drobniutką kosteczkę. Przełożyć do żółtek. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników.  Majonez wymieszać z musztardą lub chrzanem, dołożyć do miseczki. Całość razem delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
3. Gotową pastą faszerować pozostawione połówki jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz