piątek, 28 kwietnia 2017

Placuszki twarogowe

Dzisiejsze placuszki serowe to propozycja na pyszny obiad lub kolację, a także na weekendowe śniadanie. Są one proste do zrobienia i nie musimy się kurczowo trzymać receptury, a przepis można dowolnie modyfikować dodając do ciasta starte jabłko czy kawałki banana. Takie placuszki najlepiej smakują podane z ulubionymi dodatkami i gwarantuję wam, że będziecie wracać do tego przepisu. Polecam! :)


Składniki:
  • 250 g twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy (15 g)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. 
2. Żółtka wymieszać z twarogiem, mąką, cukrem i cukrem waniliowym.
3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać (ciasto powinno być dosyć gęste). 
4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść porcję ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki można posypać cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz