czwartek, 25 maja 2017

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami

Schab to mięso, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Najpopularniejszym daniem z tego gatunku mięsa są panierowane kotlety schabowe. Ja dzisiaj zamiast typowego schaboszczaka zrobiłam na obiad pyszne roladki. Robi się je szybko, nie potrzeba dużej ilości składników. Nadzienie możemy zmieniać według własnego uznania, a z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki mogą być wyśmienitym obiadem, polecam! :)

Składniki:
  • 600 g schabu bez kości
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie rozbić tłuczkiem dość cienko. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem. 
2. Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić na plastry tak, żeby na każdy kawałek mięsa przypadał jeden plasterek. Następnie położyć po jednym pomidorze i 2-3 listki bazylii. Tak przygotowane kotlety zwinąć w roladki (można spiąć wykałaczkami) i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i przelać do roladek. Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz