niedziela, 21 maja 2017

Sernik na zimno z truskawkami

Z racji, że mamy ciepłą pogodę i nie chciało mi się włączać piekarnika zrobiłam szybki deser z serka homogenizowanego i ricotty na zimno. Sernik taki robi się błyskawicznie, jest lekki i pyszny. Lekko kwaśne truskawki dodają mu orzeźwiającego smaku i idealnie nadaje się na deser do kawy w ten słoneczny dzień. Fanom serników na pewno zasmakuje, zachęcam do wypróbowania! 
Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła
Masa serowa:
  • 250 g serka ricotta 
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 300 g świeżych truskawek


Przygotowanie:
1. Ciasteczka pokruszyć, przełożyć do blendera. Zalać roztopionym masłem i zmiksować. Tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i wyrównać. Całość włożyć do lodówki na 15-20 minut.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać ricottę. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Podobnie postąpić z serkiem homogenizowanym. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodać przestudzoną żelatynę oraz kilka pokrojonych truskawek i wymieszać. 
4. Masę serową przełożyć na spód z ciastek. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi truskawkami. 
5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, aby stężało.

1 komentarz:

  1. W letnim sezonie tego typu desery są moimi ulubionymi. Lekkie i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń