czwartek, 22 czerwca 2017

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Dzisiejsze moje ciasto na pewno już każdy kojarzy i wielu z was już je robiło. Padła kolej na mnie i także je przyrządziłam. Muszę przyznać, że jest to strzał w dziesiątkę, ponieważ ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste, a zarazem wilgotne. Doskonale nadaje się do popołudniowej kawy, na spotkanie ze znajomymi na świeżym powietrzu. Robiłam je wczoraj, a na weekend chyba zrobię ponownie, ponieważ zostało tylko parę kawałków. Taki deser jest przepyszny i jeżeli jeszcze go nie robiliście to koniecznie musicie spróbować! :)  
Przepis z bloga Kulinarne przeboje.
Składniki na blaszkę o wymiarach 30x22 cm.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 100 ml oleju
  • 330 g gęstego jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania ciasta
  • ok. 300 g truskawek


Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pozostawić na sicie do osączenia.
2. Jajka wbić do większej miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mikserem na puszystą masę (nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt i powoli wlewać olej. Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto. Na wierzch poukładać poprzekrawane na pół truskawki.
4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka).
5. Upieczone i lekko ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam tam jak w przepisie i wyciagnelam z pieca i opadło i jest całe w zakalcu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto robię już któryś raz z tego przepisu fakt dodaje zamiast 100ml oleju tylko 50ml i nie trzymam 40-45minut bo z mojego piekarnika wyszłoby czarne, ale 20minut u mnie mu starcza :) Gorąco Polecam :) znika jeszcze ciepłe !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne, wilgotne i bardzo łatwe. Ja zwiększyłam składniki o 1/3 bo mam większa blaszkę i zawsze piekę na tzw. suchy patyk. Cudownie wyrasta i nie ma zakalca. Dziś zamias truskawek użyję jagód. Polecam

    OdpowiedzUsuń