wtorek, 13 czerwca 2017

Pierogi z truskawkami

Można powiedzieć, że pierogi to nasze narodowe danie. Najbardziej znane to pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami. Te drugie zazwyczaj robimy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Natomiast ja pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia robiła mi i rodzeństwu pierogi z sezonowymi owocami, np. z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Dzisiaj właśnie zrobiłam takie danie na słodko z truskawkami, zniknęły w mig z talerza i zachęcam do wypróbowania! ;)
Składniki:
Ciasto:
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 400 g świeżych truskawek
  • cukier do posypania
  • śmietana

Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, wyłożyć na sitko aby ociekły z wody. 
2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką kółka. Na każdym kółku układać po 1 truskawce i starannie zlepiać brzegi formując pierogi. Jeżeli truskawki są za duże to należy przeciąć je na mniejsze części.
3. Gotowe pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, aby ociekły z wody. Następnie przełożyć na talerz, posypać cukrem i podawać ze śmietaną.

3 komentarze: