piątek, 16 czerwca 2017

Sałatka szpinakowa z ryżem i kurczakiem

Jak już wcześniej wspominałam, bardzo lubię różnego rodzaju surówki i sałatki. Zawsze znajdę w lodówce jakieś warzywa, z których mogę przygotować coś pysznego. Bazę dzisiejszej mojej sałatki stanowi świeży szpinak, który dość często gości w mojej kuchni. Danie to może stanowić samodzielny posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy też taką sałatkę zapakować w pudełeczko i zabrać na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:
  • 1/2 filetu z kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:
1. Szpinak opłukać i osuszyć. 
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z przyprawą gyros. Przykryć i odstawić na 15-20 minut do lodówki. 
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
4. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, posypać ryżem, dodać mięso i pokrojone rzodkiewki i cebulę. 
5. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nim sałatkę. Całość skropić sosem sojowym i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz