środa, 28 czerwca 2017

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to tradycyjny deser włoski składający się z biszkoptów nasączonych w kawie oraz kremu z serka mascarpone i żółtek. Moje tiramisu odbiega od tego tradycyjnego, ponieważ do jego zrobienia użyłam musu truskawkowego, w którym maczałam biszkopty, a do przygotowania kremu wykorzystałam śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Deser ten jest delikatny, lekko orzeźwiający, w sam raz na letnie dni i sezon truskawkowy! :)
 Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 120 g biszkoptów podłużnych
  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru


Przygotowanie:
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć. Około 200 g truskawek przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru pudru i zblendować na gładki mus. Dodać alkohol i wymieszać.
2. W przygotowanym musie maczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu.
3. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników.
4. Krem podzielić na 2 części i jedną posmarować ułożone biszkopty. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych musem biszkoptów. Posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pozostałymi truskawkami. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

11 komentarzy:

  1. likieru ale jakiego???

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, moja wersja jest bez jajek :)

      Usuń
  3. Pyszne i proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny masz ten blog. Często go odwiedzam. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam i tak 3maj

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka wielkosc tego naczynia ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. A czy zamiast takiego szklanego naczynia mozna uzyc zwykla blaszke ? Wylozona papierem do pieczenia ? :)

      Usuń
  7. I zastanawiam sie czy jak zrobie to ciacho w sobote to czy w niedziele bedzie dobre, czy lepiej zrobic je w ten sam dzien co sie bedzie jadlo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszło przepyszne :) dziękuję za ten przepis , zapisuję i na pewno jeszcze kiedys skorzystam. Polecam, swietnie sprawdza sie jako taki delikatny torcik na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń