piątek, 16 czerwca 2017

Truskawkowy 3BIT

Popularne ciasto 3BIT robiłam już kilka razy i mojej rodzinie bardzo smakowało. W podstawowej wersji jest ono z masą krówkową, ale przeglądając strony internetowe znalazłam na blogu Relax Time to samo ciasto tylko, że z truskawkami. W tym nowym wydaniu masę krówkową zastąpiłam musem truskawkowym. Ciasto wyszło równie pyszne, lekko orzeźwiające i też przypadło nam do gustu! :)

Składniki na blaszkę o wymiarach 20x28 cm.

Składniki:
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Mus truskawkowy:
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 200 g herbatników
  • pasek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć warstwę herbatników.
2. 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Wstawić na gaz. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką (na wolnych obrotach do połączenia składników). Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i powoli wlewać mieszankę mączno-jajeczną ciągle mieszając. Gotować, aż powstanie gęsty budyń. Gotową masę budyniową wylać na herbatniki.Ułożyć kolejną warstwę herbatników. 
3. Truskawki obrać z szypułek, umyć, zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wymieszać i przełożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
4. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do śmietany. Całość wyłożyć na schłodzone ciasto. 
5. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

1 komentarz:

  1. Czy można użyć budyniu w proszku? Jeśli tak to w jakich propozycjach?

    OdpowiedzUsuń