poniedziałek, 10 lipca 2017

Zielona surówka z kapusty pekińskiej i ogórka

Dzisiaj jako dodatek do obiadu przygotowałam prostą surówkę z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka. Dla podkreślenia smaku dodałam świeży koperek i szczypiorek. Sos zrobiłam na bazie śmietany z przyprawami. Surówka ta może być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale także świetnie sprawdzi się na imprezie grillowej. Pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych. Polecam! :)
Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% (lub jogurtu)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski.
2. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, dodać do kapusty.
3. Koperek i szczypiorek umyć, posiekać, przełożyć do miski.
4. Śmietanę wymieszać z octem, cukrem, doprawić solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz